Marknadsplatser, hållbarhet och mobiloperatörer

Gula tidningen var en föregångare till nutidens köp och sälj marknadsplatser såsom Blocket, Tradera och Sellpy. Även om deras affärsmodell var motsatsen, det var gratis att annonsera och kostade att ta del av annonserna. Men redan då fans det en insikt att sälja något vidare.

I dagens samhälle är ett hållbart miljötänk med återvinning är inte bara trendigt utan det nya förhållningssättet. Det är inte bara Greta Thunberg som inspirerar och kräver utan de flesta är medvetna om att tidigare tillverkning och konsumtion bl.a. fast fashion inte är hållbart. Det går bra att återanvända kläder eller böcker samt manga andra prylar, även om kläder också kan gå fort ur mode. När det kommer till elektronik och bilar är det svårare då de fort blir gammaldags eftersom teknikutvecklingen går så fort. En bil har längre livslängd än en mobiltelefon men även där kommer fossildrivna bilar snart att vara förbjudna i centrala delar av storstäder osv.

När det kommer till elektronik och speciellt mobiltelefon så kommer det ut nya modeller varje år från de största tillverkarna, dvs Apples Iphone och Samsung Galaxy samt de mindre som Sony eller One plus. Det är både processorer, minnen och kameror som blir bättre. Även batteritiden är viktigt konkurrensmedel. Sistnämnda samverkar också med hur mycket energi som mobil processorerna drar. En sak som är svårare att göra är storleken på mobilerna, eller tjockleken man Kanske ska säga. Mobiloperatörernas konkurrensmedel blir att erbjuda mobiltelefoner som en del av abonnemanget, dvs man får en ny mobil varje år och kostnaden sprids ut på månadsabonnemanget. Vilka som gör det kan du kolla upp på Abonnemang.se, som är nog den bästa sidan att jämföra mobilabonnemang och de olika erbjudanden som operatörerna har.

Hållbarhetstrenden har ändå anammats av mobiloperatörerna då de erbjuder rabatter och lägre priser om man lämnar in sin gamla mobil. Det har även dykt upp ett antal aktörer som köper in, granskar mobiler och säljer dem sedan vidare.

 

Alla mobiltelefoner